När vi snackar om amerikansk fotboll kan vi konstatera att denna sport är relativt ny i Sverige. Den anlände hit på 1970-talet och blev först och främst populär bland studenterna på olika gymnasieskolor runt om i Stockholm.  

Herrar och damer

Det finns lag för både herrar och damer, den svenska serien för herrar går under namnet Superserien och har åtta lag, damernas serie däremot omfattar endast fyra klubbar. Internationellt sett räknar Sverige också numera med landslag både för herrar och damer, deltagande sker i världsmästerskapen. Det finns även ett officiellt förbund, Svenska Amerikansk Fotbollförbundet, förkortat SAFF.

Utrustning

Den obligatoriska utrustningen för matchspel består av hjälm, tandskydd, axelskydd, samt byxskydd). Det går förstås också bra att använda andra valbara tillbehör som till exempel handskar och speciella skor för amerikansk fotboll trots att vanliga fotbolls- eller gymnastikskor kan användas.

Ökad popularitet

Det går att tydligt se en ökad popularitet för den amerikanska fotbollen genom den ständigt växande kommersiella framgång som sporten fått i olika medier, som till exempel press, TV och radio. Flera specifika affärer har också öppnats på många håll efter ökad efterfrågan på supporterartiklar för de största amerikanska lagen. Inom svensk e-handel finns det idag flera aktörer som snappat upp intresset och erbjuder supporterprodukter till några av de största amerikanska lagen.

Kort om regler

Matchens längd är sextio minuter, som delas upp i fyra kvartar, dessa brukar kallas kvartslekar eller perioder. Efter två kvartslekar, alltså halva matchen eller trettio minuter, byter de båda lagen sida, något som också görs i vanlig fotboll dock där efter fyrtiofem minuter. Målet med den amerikanska fotbollen är att vinna Yards, vilket är ett amerikanskt längdmått, samt att försöka ta sig till motståndarnas mållinje (End Zone) med bollen. Poäng tas genom Touch Down, Field Goal samt Saftey, Two Point Conversion och One Point Conversion. Det lag som har högst poäng när matchen avslutas vinner spelet. Det kan ibland bli oavgjort, vilket innebär förlängning om en vinnare måste koras.