Funderar du på att börja en ny typ av träningsform? Då kanske löpning är något för dig. Det finns många fördelar med att välja löpning som sin träning, men framför allt är det en effektiv form av träning då hela kroppen aktiveras och det är högt energikrävande. På bara 30 minuter har du utfört ett bra träningspass. Dessutom är det en lättillgänglig sport då du kan utföra den på de flesta platser och i många olika väder. Som grädde på moset får du en endorfin-kick som gör att du blir glad! Något som är viktigt att tänka på innan du sätter igång är att införskaffa ett par bra löparskor.

Tips för att komma igång

Börja gärna med att sätta ett mål för din löpning. Både långsiktiga och kortsiktiga mål. Är det kanske ett lopp du skulle vilja springa om ett år? Eller skulle du bara vilja klara av att springa 5 km på 30 minuter? Anpassa därefter de kortsiktiga målen. Det beror också såklart på vilken form du besitter i dagsläget. Har du en god kondition sedan tidigare kanske det går bra att börja din löpträning lite tuffare än om du inte har tränat så mycket innan. Men det är bra att tänka på att inte gå ur för hårt, risken är att du inte tycker det var så kul den där första träningen och inte fortsätter. Börja hellre lite lättare och öka på intensiteten efterhand. Idag finns det också flera appar du kan ladda ned som ger dig personliga tips för hur du kan lägga upp träningen och där du kan lägga in din aktivitet. Det kan vara en god idé att använda sig av något sådant då du lättare kan följa din utveckling mot ditt mål.

Vanliga misstag

Att gå ut för hårt är ett vanligt misstag som gör att många inte fortsätter med träningen. Det gäller att sätta realistiska mål och hålla sig till dem, därför bör din träning ingå i ditt veckoschema. Flertalet psykologer menar att det tar ungefär 21-28 dagar tills att du skapat en ny rutin. Att inte träna när det regnar eller är dåligt väder är också något som är vanligt, se till att du har införskaffat kläder för alla väder. Att inte värma upp är ett annat vanligt misstag, precis som med all annan träning behöver kroppen detta för att inte riskera skador och komma upp i rätt intensitet under passet. Tänk även på att variera dina underlag på sträckorna. Att endast springa på asfalt belastar leder och senor, se till att även springa på skogsstigar, grusvägar och gräsytor. Det kan också vara en god idé att införskaffa några olika typer av löparskor. Komplettera gärna med ett par lättviktsskor för tempopass och trailskor om du springer i skogen. Här kan du läsa mer om vanliga misstag för nybörjarlöpare.